poniedziałek, 19 maja 2014

Domowy jogurt owocowy

Follow my blog with Bloglovin
Dzisiaj będzie o jogurtach. O tym, co tak naprawdę znajduje się w tych ze sklepowej półki i jak łatwo zdrowy jogurt zrobić samemu. 

Kiedyś kupując jogurty patrzyłam tylko na smak oraz datę przydatności do spożycia. Zupełnie mnie nie interesowało, co w sobie zawierają i ile i czy jogurty różnych producentów różnią się między sobą zawartością. Jeśli smak odpowiadał, to jogurt lądował w koszyku. Jednak odkąd przestałam jeść pewne pokarmy, wyrobiłam w sobie nawyk czytania składów i wtedy, może nie ogarnęło mnie przerażenie, ale na pewno zdziwienie - po co tyle składników w jogurcie, przecież wystarczą tylko mleko i owoce?


domowy jogurt | kiwi | banan


Przykładowe składy jogurtów:

Jogurt truskawkowy: 
jogurt naturalny (z mleka), cukier trzcinowy, truskawki 5%, skrobia, skoncentrowany sok z czarnej marchwi i buraka, aromat naturalny. 

Jogurt truskawka-kiwi:
mleko pasteryzowane, wsad truskawka-kiwi (ekstrakt z owoców truskawki 4,6%, kiwi 1,1%, koncentrat soku z buraka, barwnik: beta-karoten, aromaty), skrobia kukurydziana modyfikowana, żelatyna wieprzowa. 

Żelatyna wieprzowa - używana w celu zagęszczenia jogurtu oraz aby zapobiegać jego rozwarstwianiu się. Pozyskiwana z chrząstek, skóry, kości zwierząt. Istnieją podejrzenia, że żelatyna może być czynnikiem zakaźnym tzw. chorób prionowych czyli chorób układu nerwowego, które są spowodowane przez nagromadzenie nieprawidłowo pofałdowanych białek (prionów)

Skrobia kukurydziana modyfikowana -  jest używana w takim samym celu jak żelatyna. 

Wsad owocowy - po prostu coś co bardziej przypomina dżem/pulpę owocową niż owoce. Nie mówię już o przypadku, gdy w składzie nie widnieją ani owoce ani wkład owocowy - wtedy możemy być pewni, że jogurt koło owców nawet nie leżał. 

Sok z buraka, barwniki - nadają apetyczny kolor jogurtowi.

Przedstawione przeze mnie składy, mimo że zawierają niezbyt zdrowe składniki, to i tak są w miarę krótkie. Zdarzają się jogurty, w których liczba składników to ponad 15. Kiedy będziecie następnym razem w sklepie, weźcie do ręki kilka jogurtów i przejrzyjcie się im.

Oczywiście to wszystko nie oznacza, że musimy rezygnować z jogurtów w swojej diecie (primal). Ratunkiem są dla nas jogurty naturalne. Mają lepsze składy i dużo łatwiej znaleźć takie, które nie zawierają "dodatkowych" składników. Choć tutaj też trzeba uważać i czytać składy, bo zdarzają się
np. guma guar, skrobia czy mączka chleba świętojańskiego, które takie jogurty zagęszczają.

Jak zrobić własny primal jogurt owocowy?

Potrzebne nam będą:
- jogurt naturalny (u mnie bakoma jogurt naturalny rzadki)
- owoce (u mnie banan i kiwi)
- blender

Owoce kroimy na kawałki i miksujemy razem z jogurtem. I to właściwie tyle. Jeśli nie chcemy mieć jednolitej masy możemy odłożyć kilka pokrojonych owoców i dodać je dopiero po zmiksowaniu.
A jeśli brakuje nam w nim słodyczy może dodać odrobinę płynnego miodu. Można też dodać różnego rodzaju orzechy.

domowy jogurt


Jeśli nie mamy blendera, to owoce (te które się da) możemy rozgnieść widelcem lub pokrojone na kawałki zmieszać z jogurtem.

Tak samo możemy zrobić maślankę smakową czy kefir.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz